ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Saturday 17 Δεκεμβρίου 2022
Χριστουγεννιάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», το Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και το Pokari Project, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση για την αναβίωση του ελληνικού πρόβειου μαλλιού, συνδιοργανώνουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα:
Ο κύκλος του μαλλιού...γίνεται στολίδι, για τα πιο ζεστά Χριστούγεννα!
Ελάτε να προετοιμάσουμε τα πιο ζεστά Χριστούγεννα, μαθαίνοντας για τον κύκλο του μαλλιού… Αφού γνωρίσουμε αυτό το πολύτιμο φυσικό υλικό, μαζί θα φτιάξουμε τα πιο όμορφα μάλλινα χριστουγεννιάτικα στολίδια!

Για παιδιά: 8-12 ετών Διάρκεια: 90 λεπτά Ημερομηνία: Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022 Ώρα: 12.00 – 13.30 Χώρος: Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στην οδό Αγγελική Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, Αθήνα. Εισηγήτριες: Στέλλα Πράσινου, Σταυρούλα Πισιμίση

Απαραίτητη κράτηση: τηλ. 210 3243972, 210 3243987 (Δευτέρα – Παρασκευή 11.00-14.00) ή 210 7277777, 210 7277778 (Δευτέρα – Τρίτη 9.00-13.00)

Αφού θα έχουμε δει όλο τον κύκλο του μαλλιού, θα αξιοποιήσουμε την τεχνική του πιλήματος (ή αλλιώς felt), με μοναδικά εργαλεία μας νερό, σαπούνι, τα χέρια και τη φαντασία μας και καθένας θα φτιάξει το δικό του κομμάτι μάλλινης τσόχας. Το πρόγραμμα βασίζεται στη βιωματική μάθηση καθώς τα παιδιά θα πιάσουν με τα χέρια τους το μαλλί και με την καθοδήγησή μας θα δημιουργήσουν μόνα τους, με τα χέρια τους, ένα χειροποίητο κομμάτι μάλλινου υφάσματος. Με τον τρόπο αυτό θα ανακαλύψουν τη σημασία της συνεργασίας αλλά και της μοναδικότητας της δημιουργίας. Το πρόγραμμα δεν απαιτεί προηγούμενες γνώσεις ή ταλέντα. Η απλότητα και η διασκεδαστική πλευρά της τεχνικής του πιλήματος το καθιστούν ιδανική ενασχόληση για όλους. Ο σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να γνωρίσει στα παιδιά τις ιδιότητες και εφαρμογές και τεχνικές επεξεργασίας του μαλλιού, να τα φέρει σε επαφή με τη χειροποίητη δημιουργία και τον λαϊκό πολιτισμό στις παραδοσιακές και σύγχρονες μορφές του, να τα εξοικειώσει με βιωματικό τρόπο σε θέματα, όπως τα φυσικά υλικά και τα οφέλη τους σε σχέση με τα συνθετικά και να τα ευαισθητοποιήσει σε περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η εξάντληση των φυσικών πόρων και η μόλυνση του περιβάλλοντος από την υπερκατανάλωση.
Το μαλλί που θα χρησιμοποιηθεί είναι πλυμένο και ασφαλές για χρήση από παιδιά